İçerik Rehberi
Veri Nedir?/Data Nedir?
Veri, literatürde ”bir araştırmada, bir tartışmada, bir akıl yürütmede sonuca ulaşabilmek için gereken ilk bilgi” olarak geçmektedir. Veri nedir (data nedir) sorusunu sorduğumuz zaman akıllara ölçülebilen, sayılabilen; deney, gözlem ya da araştırma yolu ile elde edilmiş bilgiler gelebilir. Bilgilerin dijital ya da fiziki ortamda olması verinin somut varlığını değiştirmemektedir. Bu sebeple veri elde edilebilen ve tanımı olan bir kavram olarak bahsedilebilir. Veri bilimi nedir sorusunu tamamlayabilmek için temel yapıtaş olan veriyi iyi anlamak ve özetlemek gerekmektedir.

Veri Türleri Nelerdir?
İlkel türleri de içeren programlama dillerindeki verinin ortak türleri (tam sayı, ondalıklı sayı veya karakterler gibi), tuple’ler, kayıtlar, cebirsel veri türleri, soyut veri türleri, referans türleri, sınıflar ve işlev türleridir. Birçok farklı programlama dilinde aynı mantıkta çalışan veri türlerinin bulunması yanısıra istatistikte nitel veriler ve nicel veriler bulunmaktadır. Bunlar;
Nitel Veriler;
- Sırasız nitel (nominal)
- Sıralı nitel (ordinal)
Niceliksel (Sayısal) Veriler;
- Sırasız niteliksel (sınıflanabilir) ölçekli (nominal)
- Sıralanabilir ölçekli (ordinal)
- Aralıklı Ölçekli.
- Oran ölçekli.
Big Data Nedir?/Büyük Veri Nedir?
”Big Data” (Büyük Veri), yani tüm dijital verilerin bir yerde toplandığı ve sürekli büyümeye devam ettiği kavramın içerisinde olduğu bir havuzdan da beslenmektedir. Bu ilişkilerin tümünde 3V ”Volume, Velocity and Variety” ilkeleri benimsenmektedir. Yani bilgi hacmi, aktarım hızları ve bunların çeşitliliği… (Dijital Pazarlama Nedir?)
Açıklamada da bahsedildiği üzere tüm dijital verilerin bir yerde toplandığı ve büyümeye bir devam eden yapıya ”Big Data” yani ”Büyük Veri” denmektedir.
Big data nedir, büyük veri nedir sorusuna karşılık olarak içerisinde biriken milyarlarca dijital verinin olduğu hem yapılandırılmış hem de yapılandırılmamış büyük miktarda veriyi tanımlayan bir terim cevabını vermek mümkün.
Veri Madenciliği Nedir?
Big data ve büyük veriler bütünü veri madenciliği kavramını kendisiyle birlikte getirmiştir. Veri madenciliği, şirketler tarafından ham verileri faydalı bilgilere dönüştürmek için kullanılan bir süreçtir. Şirketler, büyük veri yığınlarında kalıp aramak için yazılım kullanarak daha etkili pazarlama stratejileri geliştirmek, satışları artırmak ve maliyetleri azaltmak için müşterileri hakkında daha fazla bilgi edinebilir.
Bu süreçler ile birlikte hitap edeceği müşteri kimliğini tanıma ve daha iyi analiz etme, demografik yapıları, yaşları, nelerden hoşlandıkları vb. paramatreleri toplayıp yararlı bilgiler haline dönüştürerek stratejiler geliştirmektedirler.

Veri Madenciliği Ardındaki 5 Sır yazımızda da bahsettiğimiz gibi sosyal medya ve internette bulunan reklamlar-çerezler ile birlikte veri madenciliği yapılmakta ve bize fiyat biçilmektedir.
“Aldığınız bir hizmet karşılığında ücret ödemiyorsanız, muhtemelen ürün sizsinizdir.”
İnternette ”free” olarak gezdiğimiz tüm sitelerde, çerezler aracılığıyla dijital anatomimizi teslim etmekte ve yazılım şirketlerinin, kendini alakasız uygulamaların perde arkasına koyarak veri madenciliği yapmasına sebek olmaktayız.
Veri Bilimi Nedir Ne Yapar? Data Science Ne İş Yapar?
Şimdi genel olarak veri nedir ve veri madenciliği nedir sorularına karşılık kaba cevaplar üreterek ısınma yaptığımıza göre yazımızın asıl konusu olan veri bilimi nedir ne yapar sorusunu konuşabiliriz.
Veri bilimi, verilerden anlamlı içgörüler elde etmek için uzmanlığını, programlama becerilerini ve matematik-istatistik bilgilerini birleştiren çalışma alanıdır diyebiliriz.

Veri bilimi, kuruluşlar tarafından toplanan ve oluşturulan büyük ve sürekli artan veri hacimlerinden (big data-büyük veri) eyleme dönüştürülebilir içgörüler çıkarmaya yönelik bir yaklaşımdır. Veri bilimi, verileri analiz ve işleme için hazırlamayı, gelişmiş veri analizi gerçekleştirmeyi ve kalıpları ortaya çıkarmak ve bilinçli sonuçlar çıkarılmasını sağlamak için sonuçları sunmayı kapsamaktadır.
Veri Bilimi Bileşenleri Nelerdir?/Veri Bilimi Süreci Nasıl İşler?
- Machine Learning (Makine Öğrenmesi),
- Deep Learning (Derin Öğrenme),
- Artifical Intelligence(Yapay Zeka)
- Cognitive Servisleri (Bilişsel Servisleri)

Veri Analizi Nasıl Yapılır?
Veri analizi, big data, veri bilimi ve veri madenciliğini ilgilendiren en önemli kavramlardan birisidir. Elde edilen her veriyi anlamlandırmak ve kullanabiliyor olmak için bir analiz yapılması ve bunların eşleştirilmesi gerekmektedir.
Veri analizi veri görselleştirilmesi ile birlikte yapılan ve yorumlanma amacı ile yapılır. Mesela bir işletmenin, hangi aylar arasında ne tür müşterilere hangi tür satışları oluyor, ne tür stratejiler izlenir ise bu dönemdeki satışlar artar gibi analiz sonuçlarını elde etmek kritik anlama sahiptir.

Veri Bilimi İçin Uygulamalar Nelerdir?/Veri analizi Programları Nelerdir?
Veri bilimi yapılırken farklı yazılımlar ve bilim dallarına ihtiyaç duyulmaktadır.
Veri analizi Programları
- Python (Programlama alanında)
- Matlab (Programlama alanında)
- Javascript (Programlama alanında)
- Microsoft Excel (Veritabanı)
- SQL (Veritabanı)
- PowerBI (Veri Görselleştirme)
gibi yazılımlardır.
Bunun yanı sıra istatistik ve olasılık gibi bilim dallarına da ihtiyaç bulunmaktadır.

Veri Bilimi Uygulamaları Nelerdir?
Veri bilimi uygulamaları geniş perspektifte değişebilmektedir. Farklı şirket yapılarına ve stratejilerine göre değişmesiyle birlikte başlıca uygulamalar;
- Anomali tespiti
- Kalıp (örüntü) tanımlama
- Tahmine dayalı modelleme
- Öneri motorları ve kişiselleştirme sistemleri
- Sınıflandırma ve kategorizasyon
- Duygu ve davranış analizi
- Konuşma sistemleri
- Otonom sistemler
olarak verilebilir.
Veri Bilimi Uzmanı Nasıl Olunur?
Veri birçok farklı şekilde analiz edilebilir ve işlenebilir. Tabii ki temel olarak kişilerin veri bilimine ve big dataya olan merakı ön plana çıkmaktadır. Genellikle Veri Bilimi Uzmanı olmak için istatistik okumak, bilgisayar mühendisliği gibi bölümlerde eğitim almak ön plana çıksada, tüm mühendislik dallarından bu mesleğe geçişte o derece olabilir. Sektörleri eğer dikey sütun olarak alırsak, veri bilimi tüm sektörlere ve mesleklere dokunan yatay eksen olarak gözetlenebilir.
Veri Bilimci Ne Kadar Maaş Alır? Data Scientist ne kadar maaş alır?
Veri Görselleştirme Ne İşe Yarar?
Veri görselleştirme, toplanan ve analiz edilen verilerin anlamlandırılmasında büyük rol oynamaktadır. Elde edilen binlerce verinin görselleştirilerek rahat bir şekilde yorumlanması ve anlam kazanması için yapılmaktadır.
Genellikle Power BI‘nın kullanıldığı bu görselleştirme de SQL-Excel gibi veritabanlarından veriler gömülerek bunların manuel olarak görselleştirilmesi sağlanmaktadır.
Power BI üzerinden bazı görselleştirilen verileri şu şekilde örnekleyebiliriz;


Data Science/Veri Bilimi ile Alakalı YouTube Kanalları
- 365 Data Science
- Data Professor
- Data Science Dojo
- Alev The Analyts
- 3Blue1Brown
- DATAcamp
- Freecodecamp
Buradan kontrol edebilirsiniz.
Data science nedir yani veri bilimi nedir ile alakalı biraz daha geniş bilgiye sahip olmak isterseniz, makale önerisi olarak Full article: 50 Years of Data Science makalesini okumanızı tavsiye edebilirim. Veri bilimi önümüzdeki yüzyılda da sıkça duyacağımız bir terim olacak.